Gott nytt år!

Fyrverkeri

Jag vill önska alla som läser min blogg ett gott nytt 2010 och jag hoppas att ni fortsätter att följa Formista. Det är för er jag skriver och jag tackar och bockar för alla fina kommentarer jag har fått!

Kimono Fusion

Kimono Fusion 1

Idag besökte jag och dotter Alice utställningen Kimono Fusion på Östasiatiska Museet. Utställningen utgår ifrån kimonon och löper vidare genom japanska subkulturer och nutida modetrender. Jackan och byxan på bilden är gjorda av uchikake-tyg och uchikake är ett plagg som bärs utanpå kimono, ofta på bröllop. Sååå snyggt!

Kimono Fusion 2

Två rum var vikta för Kunihiro Morinaga och Suzuki Takayuki, två spännande unga designers. Ovan syns plagg från Morinaga av märket Anrealage och kollektionen har haft geometriska figurer som mall istället för människokroppen.

Kimono Fusion är en trevlig, liten modeutställning som ger inblick i hur kimonon används som inspiration i dagens unga Japan.

Kokeshidocka

I museibutiken hittade jag kokeshidockan från Kina som jag inte kunde motstå.

H&M Home

H&M Home 1
H&M Home 2
H&M Home 3

Nu finns H&M Homekollektion för våren 2010 tillgänglig på hemsidan. Jag har valt de bilder som inspirerar mig mest och som ger en härlig försmak av våren.

Bilder från hm.com

Älskvärd möbel

Den minnesgoda bloggläsaren kommer ihåg att jag tidigare har skrivit om loppisen hos vår förra granne. Jag gjorde ju några fynd, varav möbeln på bilden är ett. Det är en svensktillverkad musikmöbel som nog har bott hos grannen sedan 60-talet och som nu bor hos oss. Femtio riksdaler betalade jag för denna vackra möbel som jag förvarar tyger i.  Det är underbart med saker som har en historia, eller hur?

Torstens musikmöbel

Ovanpå möbeln står en julklapp som jag fick av maken: läppstiftet av Åsa Jungnelius. Sedan tidigare hade jag nagellacksflaskan ur kollektionen Make Up för Kosta Boda och nu fick den sin röda partner. Ända sedan jag såg Åsa Jungnelius glasobjekt utställda på Eskilstuna Konstmuseum har jag trånat efter dem och nu har jag två. Såååååå fina!

Make Up

God Jul!

Julgran 2009

En riktigt god jul vill jag önska dig med bilder på årets julgran. Skridskon och hjärtat är årets nyinköp till granen -väldigt fina tycker jag!

Skridsko

Julstämning

Julstämning

Julstämningen börjar infinna sig alltmer hemma hos oss. Plastgranen på bilden köpte vi häromdagen för att barnen skulle få en egen gran på övervåningen, så den klädde de glatt igår och jag tycker att den blev jättefin. Maken hade turen att få en kungsgran från sin arbetsgivare, så den ska vi ta in och klä imorgon kväll. Jag ser fram emot att få granen på plats för det är en riktig stämningsgivare och det är så mysigt att gå och tända julgransljusen varje morgon.

Snö

Yippie, snö! Nu vågar man ju hoppas på en vit jul, vilket känns fantastiskt. På eftermiddagen tog jag bilden av vår veranda och det ligger säkert en halvmeter snö där.

Snöig veranda

Amaryllis är min favoritjulblomma och därför finns den naturligtvis hemma hos oss. Jag tycker att den är härlig att följa från vacker knopp till helt utsprungen blomma och bilderna visar vad jag talar om.

Röd amaryllis

Vit amaryllis

Astoria

Astoria

Lampan Astoria från Ruben Lighting är ju bara såååå fin! När vi sökte en vägglampa till vår trappa så hade jag något liknande i tankarna, men just denna fanns inte då. Fina vägglampor är inte lätt att hitta, men det blev en vit, neutral lampa till slut. Jag skulle gärna byta ut den mot Astoria, kanske i rött, men jag räknar med visst motstånd från maken...

Bild: skärmdump från rubenlighting.se

Bloglovin

Följ gärna min blogg med Bloglovin: http://www.bloglovin.com/blog/1262774/formista?claim=f8atyvsus5c


Björkefall

Björkefall

Ok, nu har Björkefall flyttat in hos oss också. Jag motstod den länge, men efter att ha sett den i tidningar och bloggar har jag fattat tycke för den. Ljusstaken är formgiven av Jon Eliason för IKEA och finns i vit, glaserad stengods och svart, pulverlackad stål. Personligen tilltalas jag inte av den svarta finishen, så därför köpte jag endast den vita.

Nytt i hallen

Bilder i hallen

Nu har bilden som jag köpte förra året på Konstfacks julmarknad fått sällskap av de två som jag köpte i år. T o m barnen har lagt märke till förändringen och påpekat hur fint det är, vilket känns extra roligt. "Konstfacksväggen" har lyft hallen och är här för att stanna.

Lucia

Hoppas att du har haft en trevlig lucia! För mig inleddes dagen med att se luciafirandet på TV för att sedan äta risgrynsgröt och pepparkakor. Förmiddagen tillbringade jag sedan på IKEA, vilket var ett lyckokast. Dels var det ovanligt lite folk där och dels fick jag tag i de grejer som var ute efter. Något inlägg blir det säkert kring inköpen.

Vårt pepparkakshus

Igår kväll satte vi ihop pepparkakshuset tillsammans med barnen. Vi kör enklast möjligt sätt: färdigköpta pepparkaksdelar, limpistol, kristyr på tub och Non-stop. Jag har starka minnen av skeva, hembakta delar och att bränna sig på sockret, så jag vill inte krångla till det i onödan.

Vaser för Svenskt Tenn

Vaser Svenskt Tenn

Svenskt Tenn har två nya svensktillverkade vasserier i sitt sortiment. De tre överst i collaget, Stubbe, Dagg och Kotte, är formgivna av Carina Seth Andersson och Ann Wåhlström står bakom vaserna Iris. Jag ska defintivt titta närmare på dem vid nästa besök i butiken för jag tycker mig sällan ha en lämplig vas när jag får blommor. Är det någon som känner igen det?

Collage av foton från svenskttenn.se

Skulptur

Hylla Skulptur

Hyllan Skulptur av Karin Mannerståhl har hängt i vårt vardagsrum i omkring ett år och jag gillar den skarpt. Den är i sig ett litet smycke på väggen och bjuder även in till användning. Idag köpte jag koppen Peacock av Lisa Bengtsson som var med i Indiska-collaget häromdagen och den inspirerade till att möblera om lite på hyllan. Jag gillar att sätta saker i nya sammanhang för många gånger kan jag då se dem med nya ögon.

Pepparkakshus

Arkitekturmuseets pepparkakshustävling presenteras i år i samarbete med PUB, så en del av bidragen kan beskådas på varuhuset. Detta gäller till exempel bidraget från The Local Firm som syns på bilden. Temat för årets tävling är Mönster/Monster och på museets hemsida kan läsas "Vilka sorts mönster är det som ligger bakom den senaste arkitekturen och vilka monster är det egentligen som gömmer sig i arkitekturens allra hemligaste garderober?" De 95 bidragen ställs ut till den 6 januari och röstningen pågår t o m den 13 december.

The Local Firm

Bild: pressbild från Arkitekturmuseet

Igår var jag och maken på Långbro Värdhus och åt av deras förträffliga julbord. De hade också ett välarbetat pepparkakshus som kanske kan inspirera dig därhemma som funderar på att formge ett eget hus. (Ursäkta det dåliga mobilfotot).

Pepparkakshus Långbro

Nyheter på Indiska

Nyheter Indiska

Jag har samlat några fina produkter från Indiska i ett collage. De piggar upp mig i decembermörkret och hoppas att de kan göra detsamma för dig!

Collage av bilder från indiska.se

Kära grannar

Amaryllis m hjärta

Igår hade vi våra närmaste grannar på besök för att fika tillsammans. Den ena familjen fick vi amaryllisen av och det är min favoritjulblomma. Den andra familjen hade köpt betonghjärtat på Konstfacks julmarknad. Jag har alltid gillat formen av hjärtan och betong har jag börjat tycka om alltmer, så det var en fin liten present. Tack kära grannar!

Konstfacks julmarknad

Idag var det äntligen dags för Konstfacks julmarknad. I år var det megalång kö redan innan de slog upp portarna och det blev rätt trångt inomhus, men det var schyst stämning och spännande att kika runt. Eleverna sålde alltifrån finfina julgranskulor till vägguttag i betong (för värmeljus). Det fanns många fina tryck och jag fick med mig två stycken hem. De kommer jag att rama in och visa på bloggen längre fram. Dessutom köpte jag en sardinburk!

Sardinburk i keramik

Ja, en sardinburk i keramik alltså. Den kommer att passa alldeles utmärkt som smyckeförvaring och var ett givet köp. Formgivare är Sara Nermansdotter och efter en titt på hennes hemsida har jag hittat flera fina föremål, så Sara kommer jag att följa framöver.

I anslutning till Konsfacks marknad fanns även en designmarknad där jag hittade UrbnCal.

UrbnCal

Jollygoodfellow, som utgörs av Esa och Lisa Tanttu, har fotograferat portnummer i Stockholm och formgivit en ursnygg kalender för 2010 som redan sitter uppe i vårt arbetsrum. Jag har sett kalendern tidigare och gillar det stilrena uttrycket, så jag är glad att ha den hemma hos oss nu. Titta på bilden nedan för ett coolt sätt att hänga kalendern.

Väggkalender

Bilder UrbnCal: Jollygoodfellow

Lyktor

Utelykta

Härom dagen var hela familjen på Biltema, vilket sker väldigt sällan kan jag berätta. Ingen favoritaffär för min del, men ändå kom jag hem nöjd med lyktorna på bilden. De såldes i trepack, så jag har en ännu större som får ta plats på verandan. De strama linjerna tilltalar mig eftersom jag inte är mycket för extra utsmyckningar och ett lågt pris är ju heller aldrig fel. 

Konservburkar

Tygklädda konservburkar

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag skulle försöka mig på något nytt vad gäller blomkrukor. Min första idé färdigställde jag idag och det blev tygklädda konservburkar. Jag har ett litet lager av gamla burkar för att använda till små projekt och de kom väl till pass nu. Tanken var att göra något mer färgsprakande, men så hittade jag tyget i gömmorna och valde det. Det är ett svart-vitt tyg från 10-gruppen och det är sååå Camilla inser jag, så det färggranna får vänta lite.

Kuddkrig?

Här bjuder jag på ett collage med kuddar. Min favorit är den gröna kudden med rosblad från Indiska, men jag skulle inte tacka nej till de andra heller. Maken brukar undra hur många kuddar vi behöver egentligen, men det finns väl ingen övre gräns vad jag vet....

Kuddar från Å och Indiska

Bild: collage av kuddar från Índiska och Åhléns

RSS 2.0